Populariteit

De populariteit van salsa
De Salsa is een dans die haar oorsprong in Cuba vindt. Van alle Latijns-Amerikaanse dansen is de salsa de meest pikante variant. De dans legt de nadruk op sensuele bewegingen en is hierdoor populair geworden.

La2-demis-cubaDe oorsprong van de naam salsa

Salsa betekent letterlijk ‘saus’. Deze verwijzing is tot stand gekomen door de sponsor van een populair radioprogramma. Deze sponsor was een fabrikant van pikante tomatensaus en verleende de dans de Spaanse vertaling van saus: Salsa.

Verschillende soorten binnen een dans
Salsa is een verzamelnaam voor meerdere soorten en ritmes. Zo behoren bijvoorbeeld Son, Mambo, Cha-Cha-Cha en Guaguanco onder de Salsa.

imagesHet ritme van de dans
De Salsa kan op een aantal verschillende manieren worden gedanst. Iedere manier is verbonden met het ritme en de telling van de dans. In de muziek van de Salsa wordt in
2 maten van 4 tellen geteld. In totaal komt dit neer op 8 tellen. De Salsa kan gedanst worden op de eerste, de tweede, de derde of de vierde tel. Ook de richting waarin de Salsa wordt gedanst kan variëren. De Cubaanse Salsa wordt naar voren en naar achteren gedanst, terwijl de Colombiaanse Salsa zijwaartse bewegingen bevat.

De stijl van Salsa
De Salsa staat in het teken van beweging. In plaats van een statische dans, is de Salsa juist een dans waarin geen vaste volgorde wordt gebruikt. De man geeft aan welke figuur er gedanst zal worden en op welk moment dit zal zijn. De beweging zit bij deze dans met name in de armen, de voeten blijven een set basis passen dansen.

Salsa figuren
De figuren waar Salsa gebruik van maakt zijn er in diverse varianten. Zo zijn er basis figuren en meer ingewikkelde figuren om de dans mee te verrijken. Om de figuren te leren, zijn er dansscholen die zich gespecialiseerd hebben in het aanleren van de Salsa. Veel dansscholen bieden workshops en proeflessen voor nieuwe leden, zodat zij op hun eigen tempo kennis kunnen maken met de dans en de bewegingen.

Veel dansscholen geven niet alleen les in Salsa, maar ook in andere dansen. Het hele jaar door kunnen dansers genieten van lessen en zelfs bootcamps. Op die manier wordt er op zoveel mogelijk verschillende manieren aandacht besteed en tijd vrijgemaakt voor de passie van het dansen. In heel Nederland zijn dansscholen voor Salsa te vinden.