Cultuur

istock_clubmundial_geroteer_2_1_1De cultuur rondom Salsa
Salsa is geen dansvorm die op zichzelf staat, het is een representatie van de Latijns-Amerikaanse cultuur. De dans is een verzameling van meerdere vormen en soorten Latijns-Amerikaanse bewegingen en losse dansen. Voorbeelden hiervan zijn de Son, Mambo en de Cha-Cha-Cha. Al deze dansen kwam samen in de Verenigde Staten, met name in de stad New York. Dit kwam doordat een grote groep immigranten uit Cuba, Puerto Rico en Venezuela zich vestigden in deze grote stad. Zij brachten hun eigen culturele bagage hier naartoe en brachten zo Amerikanen mee in aanraking. Hiermee werd de basis gelegd voor de oorsprong van Salsa.

De Salsa cultuur in New York
In New York kwamen alle verschillende Latijns-Amerikaanse dansen samen. De Amerikaanse bevolking was gecharmeerd van deze culturele dansvorm en wilden hier al snel meer over weten. Maar door een grote diversiteit aan dansen kwam er de vraag om één centrale naam aan te geven. Al de Latijns-Amerikaanse dansen bij elkaar vormden de stijl die we nu kennen als Salsa. In deze dans staat sensualiteit voorop, een typisch kenmerk van de Latijns-Amerikaanse cultuur.

Bekendheid van Salsa over de hele wereld
Dankzij de aandacht aan de dansvorm raakte de Salsa bekend over de hele wereld. Ook in Europa zijn we in contact gekomen met deze sensuele en soms pikante dans. De dans is ook in Nederland aangeslagen als een populaire dansvorm. Er zijn in Nederland veel verschillende dansscholen opgericht die les geven in Salsa. Maar voor de daadwerkelijk cultuur van de Salsa, kunnen liefhebbers het beste een reis maken naar één van de bronnen van deze dans. De beste plaatsen om een echte salsa aan te kunnen leren zijn te vinden in Argentinië, Chili, Cuba en Guatamala. Tijdens een bezoek aan één van deze landen leren dansers niet alleen de dans kennen, maar ook wordt de Latijns-Amerikaanse cultuur verkend. Daarnaast is een cursus Salsa dansen te combineren met een cursus Spaans.

De Salsa cultuur in Nederland


Ook Nederland is in de ban geraakt van de cultuur die Salsa met zich mee heeft gebracht. Dankzij de verspreiding van deze dansvorm kwamen dansers hiermee in aanraking en begonnen zij zich de stijl eigen te maken. Salsa wordt nog altijd aangeleerd in een groot aantal dansscholen die zich vaak ook gespecialiseerd hebben in andere dansen. Op die manier blijft de Latijns-Amerikaanse cultuur ook in Nederland levend.